• Nick

Alexander Klöpping vertelt aan mede-presentator Ernst-Jan Pfauth in een recente aflevering van Een Podcast over Media (19 maart 2021) dat hij af en toe de website Boekwinkeltjes.nl bezoekt. Aan het eind van de podcast presenteert hij de site als tip voor alle luisteraars. Klöpping heeft niet alleen oog voor het ontwerp van Boekwinkeltjes.nl ('dan heb ik het gevoel dat ik in de jaren negentig ben'), hij roemt ook de ouderwetse afhandeling van een bestelling ('er zit iets meditatiefs in het ontwijken van efficiëntie').


Het is bijna meditatief. Het is het tegenovergestelde van Bol.com waar je dan de volgende dag of nog dezelfde dag bij Albert Heijn of wat dan ook een boek kan krijgen en alles is gewoon streamlined. Bij Boekwinkeltjes is het allesbehálve. Eén: als je een boek vindt moet je kiezen van welke boekwinkel je het uitgeleverd krijgt, met allemaal verschillende staten van zijn, want sommige zijn tweedehands en verschillende prijs. Dus dat is al drempel één. Dan bestel je en dan kun je het niet direct overmaken maar krijg je na een tijdje een e-mailtje van de boekwinkel met een iDeal-link of, nog erger, een bankrekeningnummer erin wat je moet copy-pasten in je betaalapp. En dan krijg je na een kwestie van dagen, of, in mijn geval met dit boek, weken, krijg je je boek een keer door de brievenbus geduwd.

Ernst-Jan Pfauth, die in het verleden ook wel bestelde via Boekwinkeltjes.nl, is al net zo enthousiast.


En altijd, vind ik het leukste eraan, altijd zo leuk ingepakt.

Klöpping en Pfauth maken helaas allebei de onuitroeibare vergissing door in dit verband te spreken over 'antiquairs' in plaats van 'antiquariaten' of 'antiquaren'.

28 keer bekeken0 reacties
  • Nick

Zojuist heb ik de pagina Aanwinsten aangevuld met vier vooroorlogse homo-romans, die alle inmiddels zeer zeldzaam zijn, en een van de eerste Nederlandse homo-studies.


Voor de gelegenheid zijn de Aanwinsten zo geordend dat zij, in zes rijen van vier boeken, samen de bekende regenboogvlag verbeelden.4 keer bekeken0 reacties
  • Nick

De eerste bestelling voor catalogus 19, gevuld met bijzondere items van Bob den Uyl, kwam uit Den Haag. Bertram Mourits, Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum, wilde heel graag de lange brief van Bob den Uyl aan diens vriend Mathieu Ficheroux bestellen. In de loop van die novembermorgen moest ik tot driemaal toe een Den Uyl-fan teleurstellen. Wie het eerst komt...


Nu, een maand later, heeft Mourits op de website van het Literatuurmuseum een fraai verhaal geschreven over deze 'geestige oefening in zegenrijk ouwehoeren'. Lees zijn bijdrage hier.

6 keer bekeken0 reacties