Nick
De allerbeste aller tijden
Onderscheid tussen hoge en lage cultuur, zoals dat in de boekjes staat, heeft Nanne Tepper nooit gemaakt. Hij bekommerde zich niet om etiquette en etiketten. Soapseries, opera, ballet, voetbal, hiphop, klassiek – hij nam het met dezelfde ernst. Van de term ‘guilty pleasure’ had hij gegruweld, want die bestaat bij de gratie van andermans maatstaven, van een norm. Iets of iemand was goed of niet, meer categorieën had hij niet.
Wanneer Tepper in 1993, op een vraag in een brief van Marc Kregting, opsomt wie zijn helden zijn, noemt hij Faulkner, Pynchon, Joyce en de Russen in één lange adem met
Paul Verhoeven. En Floris. En Cruijff.
Op 24 mei van dat jaar meldt Tepper dat de Grote Drie eindelijk boven zijn werktafel hangen: een handgeschreven brief van Gerard Reve, een portret van Vladimir Nabokov en een portret van Johan Cruijff. Maar nog geen zeven maanden later wordt Tepper ‘moordlustig’ van het feit dat Cruijff ‘een oplichter’ is. Aan zijn redacteur in Arnhem schrijft hij:
De foto van Cruijff haal ik boven mijn werktafel weg, dat spreekt. Een diepe liefde van vijfentwintig jaren abrupt verbroken.
Het grote nieuws van 19 december 1993 was het bericht dat Johan Cruijff, na vergevorderde onderhandelingen met de KNVB, niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal zou worden. Cruijff zou de in het vooruitzicht gestelde salariëring onvoldoende hebben gevonden. Hij stelde zijn eigen belangen boven het landsbelang.
Nanne Tepper ziet en hoort Cruijff vanuit Barcelona zijn kant van het verhaal vertellen in een interview met Frits Barend en Henk van Dorp. Als Cruijff over ‘meeverdienen’ begint, schiet dat Marco van Basten in de studio in Hilversum in het verkeerde keelgat. De voetballer is ernstig teleurgesteld en vraagt zich openlijk af of het Cruijff nu alleen maar om de centen te doen is. Aan Kregting, 31 december 1993:
dat hij [= Van Basten] Cruijff de mantel uitveegde bij Barend en Van Dorp is voor mij aanleiding om hem mijn eeuwige liefde te verklaren.
In 1995, wanneer zijn vriendin Sonja ziek wordt, verzucht Tepper dat hij tegenwoordig meer vergevingsgezind is dan vroeger. Maar de Schepper heeft hem teleurgesteld, het schilderij van Christus aan het kruis wordt van de wand gehaald, want
Ik kan veel verdragen en heb oude vetes met nog oudere goden achter mij gelaten (behalve die met Cruijff), maar Jezus heeft geen recht van hangen in mijn huis.
Zo verdwenen J.C. en J.C. uit het werkpaleis van Nanne Tepper. De voetballer Johan Cruijff bleef ‘de allerbeste aller tijden’, maar als mens had hij voorgoed afgedaan.