top of page
  • Foto van schrijverNick

Het Boek Johanna

Ze worden toch gevonden, de onvindbare debuten. Na Reve’s Terugkeer is er nu een exemplaar van Het boek Johanna boven water gekomen. Verzamelaar Jeroen Aarten vond het prozadebuut van Arnon Grunberg bij de man die in 1991 het omslag van de uitgave zeefdrukte. Het is het vierde exemplaar waarvan het bestaan is vastgesteld.


Het boekje, verschenen bij Grunbergs eigen uitgeverij Kasimir in een oplage van 27 exemplaren, is omgeven door mysterie. Volgens de een zou vrijwel de gehele oplage door actrice Johanna ter Steege zijn opgeëist en vervolgens vernietigd. Volgens Grunberg zelf (in zijn boek Omdat ik u begeer) heeft Ter Steege ’10 of 12 exemplaren’ teruggekocht in Bodega Keyzer te Amsterdam.


Al eerder vergrootte Arnon Grunberg het raadsel. In de roman Figuranten heeft de hoofdpersoon een boekje vervaardigd met de titel Het boek Frederika. De gehele oplage werd door deze Frederika Steinman teruggevorderd, maar stiekem zijn er 4 exemplaren achtergehouden.


De verzamelaar liet zijn zeldzame exemplaar afgelopen zondag signeren in De Rode Hoed, na afloop van een interview met Grunberg door Arjan Peters. De schrijver reageerde met een lichte schok.

– Hoe kom je hieraan? – Gekocht bij een antiquariaat. – Wil je het verkopen? Wacht, ik geef je mijn e-mailadres.

Jeroen Aarten is nu in dubio.

Met het verkopen van het boekje schiet ik niet veel op, ik zou het liever willen ruilen tegen ander bibliofiel werk. Maar welk bibliofiel werk zou dat dan moeten zijn, als je het meest gezochte boekje in je bezit hebt?
80 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Badkamer

In de net verschenen gezamenlijke catalogus van de NVvA biedt Fokas Holthuis met een ietwat bescheiden aantal uitroeptekens de ultieme verzameling Gerrit Komrij te koop aan. Achteraf is het de laatste

Visuele bibliografie

Bij de presentatie van de nieuwe verhalenbundel De zoete inval (2020) van L.H. Wiener, afgelopen zondag in café Sligting, kreeg de jarige schrijver ook een cadeau. Theo Rabou, Wieners vriend uit Vught

1 Comment


arjan.vandegriend
Feb 18, 2021

Leuk stukje, ik heb ook een exemplaar van Het Boek Johanna.

Like
bottom of page