top of page
  • Foto van schrijverNick

Hoop verloren

Toen Dr. W.F. Hermans het ambt van lector in de fysische geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen aanvaardde, sprak hij op dinsdag 9 december 1958 in een openbare les over het zonale beginsel in de geografie. Aan het eind van zijn rede richtte hij zich tot ‘Mijne Dames en Heren Studenten in de Sociale Geografie!’:

Moet ik U aanraden nooit de hoop te verliezen? Aan het Gedempte Kattendiep in deze stad staat een huis dat genaamd is De Hoop. De naam is op de gevel aangebracht in het Frans: L’Espérance. Een tafereel in gepolychromeerde tegels verduidelijkt deze gedachte. Het stelt voor een sjouwerman, in een slobberige pantalon, die een zeer grote, zeer zware zak blijmoedig op de schouder torst.

Nieuwsgierig naar die sjouwerman liep ik vanochtend blijmoedig het steegje uit, stak de Steentilstraat over, door de Hoornstraat en belandde zo op het Gedempte Kattendiep.


Veel oogverblindende nieuwbouw aldaar. Geen pakhuis, geen tegeltableau. Zou De Hoop bij de nieuwbouw van het casino in de lelijke tachtiger jaren verloren zijn gegaan?

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Een kwart eeuw na de verschijning van Alice in Wonderland (1865) wilde Lewis Carroll er een nieuw boek van maken: geschikt voor en geadresseerd aan kinderen tot 5 jaar, met een ingekorte en vereenvoud

In zijn ‘met zorg geschreven boek’ over de eerste dertig levensjaren van W.F. Hermans wijdt Willem Otterspeer twee hele hoofdstukken aan Hermans als lezer. In het elfde hoofdstuk van De mislukkingskun

bottom of page