top of page
  • Foto van schrijverNick

Jury

De bijeenkomsten van de jury van een literaire prijs vinden altijd achter gesloten deuren plaats. Wat er tijdens zo'n overleg door juryleden wordt gezegd, welke argumenten er worden uitgewisseld, het blijft allemaal binnenskamers. Tussen het benoemen van de jury en het bekendmaken van de winnaar gebeurt er eigenlijk niets. Het is stil tot er een persbericht verschijnt met de uitslag, die meestal unaniem is.


Bij het sorteren en beschrijven van zo'n tachtig uitgaven van Willem Brakman uit de verzameling van de vorig jaar overleden criticus Tom van Deel kwam ik, naast heel veel meer efemera, een doorslag van een memo tegen. Op de voorzijde staat een korte mededeling voor een van Van Deels studenten Moderne Letterkunde aan de UvA. De achterzijde van het velletje is veel interessanter.


Tom van Deel was voorzitter van de P.C. Hooftprijs 1980, die op 20 mei 1981 werd uitgereikt aan Willem Brakman. Andere juryleden waren Jan Fontijn, Gerrit Krol, Carel Peeters en Herman Verhaar. Voorafgaand aan de bekendmaking van de laureaat vonden tijdens het juryoverleg blijkbaar stemmingen plaats. Op deze memo heeft Van Deel de score bijgehouden.


Op de 'shortlist' voor de P.C. Hooftprijs 1980 stonden blijkbaar A. Koolhaas, Hella S. Haasse, F.C. Terborgh, Willem Brakman, Jan Wolkers en A. Alberts. Afgaand op de notities van Van Deel zijn er ten minste twee stemmingsrondes geweest. Bij de eerste stemming eindigden A. Alberts en Willem Brakman op een gedeelde eerste plaats. Bij de tweede stemming, waarbij ieder jurylid elk van de zes kanshebbers een aantal punten moest geven, kwam Brakman als winnaar uit de bus. Drie punten meer dan Alberts: een nipte overwinning.Vier van de vijf verliezers zouden later alsnog in de prijzen vallen, al weigerde Wolkers de P.C. Hooftprijs in ontvangst te nemen. F.C. Terborgh stierf op 26 februari 1981, ongelauwerd.

290 weergaven1 opmerking

1 Comment


Koos
Aug 27, 2020

Ter borg toch pers China stelletje debielen uiteraard brskman maar Albers dat is net zoiets als zeggen dat van deel beter is als elsschot

Like
bottom of page