top of page
  • Foto van schrijverNick

Klerken en gedichten

Bijgewerkt op: 18 apr. 2019

In 2010 bedacht de redactie van De Wereld Draait Door een nieuwe rubriek. Naar aanleiding van een opmerkelijk nieuwsfeit mochten een schrijver en een componist samen een Actuele Opera maken. Op 22 april 2011 kwam de twee minuten durende opera Het verraad der klerken semi-live de huiskamer binnen, over de in opspraak geraakte held Marco Kroon. Het libretto was van de hand van A.L. Snijders, Joey Roukens schreef er muziek bij.


Het verraad der klerken verschijnt nu voor het eerst in druk, in- en uitgeleid door een toepasselijk zkv van A.L. Snijders. Grafisch vormgever Theo Rabou heeft de opera woord voor woord, noot voor noot in beeld gebracht. Zijn ‘visuele partituur’ kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Toen Rabou de oplage eindelijk van de drukker ontving, bleken veel exemplaren beschadigd te zijn. Pas vier maanden na de offerte had hij de beschikking over een volledig gave oplage.


De uitgave is oblong en telt 44 pagina’s. De eerste van 75 met de numerator genummerde en door Snijders en Roukens gesigneerde exemplaren zijn goed ontvangen, meldt Theo Rabou, die de presentatie van zijn uitgave toch wel spannend vond. De schrijver was ‘blij’, de componist herinnerde zich de grafische partituren van avant-gardemuziek uit de jaren ’60. Ik moest bij de partituur onherroepelijk denken aan Van Ostaijens Bezette Stad. Door de muzieknoten te buigen en te vervormen hebben ze haast iets driedimensionaals gekregen.


Tegelijk met Het verraad der klerken verschijnt het 28 pagina’s tellende Acht gedichten van A.L. Snijders, in een oplage van 60 genummerde en gesigneerde exemplaren. Van de opera-uitgave zijn 50 exemplaren beschikbaar voor de verkoop (42 euro inclusief verzending in een stevige envelop), van de kleurrijke dichtbundel slechts 40 stuks (37 euro). De boekjes zijn niet in de boekhandel verkrijgbaar: bestellen kan rechtstreeks bij de uitgever (één exemplaar per bibliofiel).

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Badkamer

In de net verschenen gezamenlijke catalogus van de NVvA biedt Fokas Holthuis met een ietwat bescheiden aantal uitroeptekens de ultieme verzameling Gerrit Komrij te koop aan. Achteraf is het de laatste

Visuele bibliografie

Bij de presentatie van de nieuwe verhalenbundel De zoete inval (2020) van L.H. Wiener, afgelopen zondag in café Sligting, kreeg de jarige schrijver ook een cadeau. Theo Rabou, Wieners vriend uit Vught

Commenti


bottom of page