top of page
  • Foto van schrijverNick

Not from Amazon

Lewis en Hathaway onderzoeken net de woning van een vermoorde professor als de deurbel gaat. Er staat zwaar beveiligd transport op de stoep. Een soort ME-er biedt een kogelvrije koffer aan. Lewis: ‘I take it that is not from Amazon.’


In de koffer zit lot 92 van veilinghuis Gracey: een origineel werkmanuscript van The Hunting of the Snark, geannoteerd door Lewis Carroll. Hathaway legt zijn intellectueel uitgedaagde baas uit waar Carrolls beroemde boek over gaat. Tien man op zoek naar een Snark – maar niemand die weet wat een Snark is. Lewis: ‘Nobody knows what they’re looking for. Sounds familiar.’ De inspecteur is hogelijk verbaasd wanneer de vermoorde professor ook nog eens tien exemplaren van hetzelfde boek in de kast heeft staan.


Deze aflevering van de detective Lewis heet The soul of genius. Een film of tv-serie met een bibliofiel randje wordt door de makers vaker geassocieerd met het geniale. Het vermeende genie legt overigens zelf vaak het loodje.


Boekenliefde of boekenhaat is zelden een motief. Ook in deze detective wordt de moord ingegeven door gevoelens van mens tot mens. Afgunst, gekte, liefde. De professor is, ergens halverwege het jagen op de Snark, zijn verstand verloren. Zijn broer heeft altijd al een hekel aan hem gehad.


Lewis en Hathaway gaan verhaal halen bij het veilinghuis waar de professor voor twee ton het manuscript heeft gekocht. Meneer Gracey onthult dat er een ‘bidding war’ ontstond, toen het manuscript onder de hamer kwam.


(Geen beste veilinghouder, die Gracey. Hij schendt de ongeschreven regel dat schriftelijke bieders op een kavel anoniem blijven, hij laat zijn voorraad oppeuzelen door muizen en hij beschrijft zijn handelswaar met de Franse slag. Ik zou het zwaar bevochten werkmanuscript van Carroll namelijk omschrijven als een drukproef met correcties van de auteur. Technically speaking.)


Aan het slot van deze vermakelijke episode, met in bijna elk shot wel een stapel boeken, belandden de slechteriken gewoon in de nor. Voor de volledigheid: de belangrijke aanwijzing wordt gevonden in een essaybundel van Ralph Waldo Emerson. In de marge van dit boek schreef het dode genie ook de quote van Mozart: Love, love, love, that is the soul of genius.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wie de Netflix-serie Godless helemaal uitzit, wordt ten slotte beloond. De tweede helft van de laatste aflevering is schitterend: eindelijk staan de goeden en de slechten in deze western tegenover elk

De priester is een goedgelovige. In de vijfde aflevering van de Netflix-serie Ozark (2017) vindt de distributie van harddrugs plaats bij aanvang van de zondagse mis. Een barmhartige Samaritaan overhan

In de eerste twee seizoenen van de Netflix-serie Narcos, over de opkomst en ondergang van drugsbaron Pablo Escobar, speelt het boek hoegenaamd geen rol. Alleen Gustavo de Greiff, de procureur-generaal

bottom of page