top of page
  • Foto van schrijverNick

Badkamer

In de net verschenen gezamenlijke catalogus van de NVvA biedt Fokas Holthuis met een ietwat bescheiden aantal uitroeptekens de ultieme verzameling Gerrit Komrij te koop aan.


Achteraf is het de laatste grote inkoop geweest waar ik bij Fokas en Paul aan mocht meewerken. Inpakken, traplopen, inladen. Ik weet nog dat mijn toen net aangeschafte Apple Watch me die middag herhaaldelijk complimenteerde. Het horloge deelde medailles uit voor m'n work-out. Aan het eind van de dag had ik 87 trappen belopen.


Tijdens het inpakken van de boeken kwamen opnieuw de enorme werklust en veelzijdigheid van Gerrit Komrij naar voren. Dat dit het werk is van één man. Maar eigenlijk, bedenk ik nu, is het net zo verbijsterend dat één persoon, met veel liefde en deskundigheid, zo'n collectie heeft kunnen samenstellen. Ik heb toen uitgaven en luxe-exemplaren gezien die op papier niet eens bestaan.


Het in 1984 door de Literaire Loodgieters in een officiële oplage van 1 gedrukte Badkamer is ook gewoon aanwezig. Pierre Roth, de Literaire Loodgieter zelf, heb ik eenmaal ontmoet. Het was nota bene Gerrit Komrij die hem aan mij voorstelde, zonder zijn naam te zeggen, maar alleen door 'Badkamer' in mijn oor te fluisteren.


Ik geloof dat de badkamer de enige ruimte in het huis van de verzamelaar was waar niets van Komrij te vinden was.

139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Visuele bibliografie

Bij de presentatie van de nieuwe verhalenbundel De zoete inval (2020) van L.H. Wiener, afgelopen zondag in café Sligting, kreeg de jarige schrijver ook een cadeau. Theo Rabou, Wieners vriend uit Vught

Comments


bottom of page